La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'arribada dels Reis d'Orient a Girona 2022 va representar una sèrie de novetats: el Campament Reial es va ubicar al Parc de la Devesa, al Camp de Mart, passant d’un únic campament a tres de diferents, l’acte final, renovat, es va traslladar a La Copa, en lloc de la plaça del Vi, i en tots els actes varen deixar de participar-hi animals. També, i com a conseqüència dels nous emplaçaments de l'inici i final, es va modificar el recorregut pels carrers de la ciutat.

La Carbonera Major Tem-noch al campament del Camp de Mart

(Ampliar) - La Carbonera Major Tem-noch al campament del Camp de Mart.

Una altra novetat va ser que es varen diversificar els objectes que varen repartir les comitives reials: bengales, espelmes, monedes d’or, caramels i xocolatines. Per a aquestes xocolatines, unes 16.000 unitats diferents, Jordi Roca del Celler de Can Roca i Casa Cacao va cedir la seva xocolata als cuiners de Ses Majestats.

El campament del Rei Blanc al Camp de Mart

(Ampliar) - El campament del Rei Blanc al Camp de Mart.

En aquesta edició tabé es va esternar un nou personatge, la Tem-noch. És la carbonera major, la figura central de la comitiva del carbó. És una dona envellida, amb les arrugues marcades i els cabells canosos. La comitiva del carbó és un grup de dansaires, músics i carboneres que vénen de Sibèria, i va ser la comitiva que va tancar el seguici reial.
El carbó, en l’imaginari de la llegenda dels Reis d'Orient a Girona, representa el nen trapella que portem dins, la il·lusió que hem perdut i hem de recuperar. Els seus colors s'inspiren en els colors del carbó: el negre i els colors del foc, els colors coure. La carbonera major i els seus 10 criats varen ser els encarregats d'anar embrutant la cara dels espectadors. La comitiva anava acompanyada d'una banda musical. Aquest any la comitiva del carbó va estar formada per un personatge central, la carbonera major, Tem-Noch, 10 carboners, que són els criats de la Tem-noch, i 5 músics que sonen amb acordions la cançó dels tres Reis a l'estil de l'Europa de l'est.

Els patges recollint les cartes de la mainada al Campament

(Ampliar) - Els patges recollint les cartes de la mainada al Campament.


 • El Campament Reial 2022
  Reportatge fotogràfic del Campament al Camp de Mart, al Parc de la Devesa.

 • Desfilada pels carrers 2022
  Reportatge fotogràfic de la desfilada del seguici reials pels carrers de Girona.

 • Festa final 2022
  Reportatge fotogràfic de la festa final a la Copa, al Parc de la Devesa.

 • Index

  L'Àliga de la Ciutat ballant davant els Reis al Campament Reial

  (Ampliar) - L'Àliga de la Ciutat ballant davant els Reis al Campament Reial.

  Les xocolatines dels Reis d'Orient

  Les xocolatines dels Reis d'Orient.

  Servidor del Rei Negre

  (Ampliar) - Servidor del Rei Negre.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés