La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

“El cap que presideix la porta que dóna al saló de sessions de l’Ajuntament té la circumstància remarcable que es mossega la llengua de forma ostentosa. I per aquest detall, els gironins sempre l’han relacionat amb el secret professional dels regidors que no poden xafardejar sobre els tripijocs municipals. Però el cap té una altra característica que mai no s’ha remarcat: de la seva closca, en surt un arbre! I aquí es presenta la possibilitat d’una altra interpretació. Un arbre que surt d’un cap és, simbòlicament, l’Arbre del Coneixement, el signe d’estar en possessió d’altes veritats, d’una saviesa per sobre del normal. Però en tota la literatura esotèrica, aquí i arreu, des de les èpoques més immemorials, hi ha una màxima sagrada: “El qui sap, calla”. I seria ben curiós que en un pragmàtic Ajuntament que recapta impostos, que neteja carrers, o que dóna permís per a construir cases o per a obrir una botiga de vetes-i-fils, hi hagués representat un posseïdor d’alts secrets, d’un il·luminat coneixedor de la Tradició Primordial. No se sap qui era l’anònim picapedrer que, en rebre l’encàrrec de decorar una porta, va esculpir aquell estrany i misteriós cap”.
(Carles Vivó)

--

Càbala. Arbre del coneixement. Els deu sefirot. (Wikipedia)

L'entrada al Saló de Plens de l'Ajuntament, a la Plaça del Vi, al que es té accés des del pati d'entrada a la institució municipal, és una porta dovellada de punt rodó amb l'escut de la ciutat i la data de 1605 inscrita al damunt. La decoració que presenta és una simple motllura de cordó renaixentista; a les parts que toquen a terra s'hi veuen dos caps força deteriorats. Al damunt de l'escut de Girona, i al mig de la porta, hi ha una curiosa escultura que representa un cap que es mossega la llengua amb unes dents prominents, i del qual en surt un arbre, el que Vivó identifica amb el del Coneixement, relacionant-lo amb la mística cabalística.


Bibliografia:

  • Llegendes i misteris de Girona. Carles Vivó. Quaderns de la Revista de Girona, 1989. Diputació de Girona i Caixa de Girona. ISBN:84-86377-60-9.

    Back  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés