La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Els escuts dels Agullana

El Palau dels Agullana, bella mostra de l'arquitectura del Renaixement, que va ser construit davant l'antic palau dels Vescomtes (Torre dels Cabrera), prop de la muralla, constitueix un dels indrets gironins més reproduïts com icone de la ciutat.

L'escut de la família Agullana és descrit (sic) en el manuscrit del P. Mr. Rigalt i Fargas com “campo de azur, cargado de tres montes juntos de oro y en cada uno una pirámide del mismo metal y en su cima una lanza a pirámide de plata. Esta familia es Solariega de Gerona se ha acabado, y ha entrado en casa Sabater que vive en Barcelona, con el título de Marqués de Benavent. Estas armas se ven en la Sepultura que tiene dicha familia en la Iglesia de Sant Martín de Gerona y en otras muchas partes de dicha Iglesia. También se ben en la casa de la misma familia en Gerona y también se hallan en la Capilla de los Dolores (actualment, Capella dels Sants Doctors) de dicha Cathedral. Estas armas se ven en las pruebas del abito de san juan en el dia 7 de mayo del año de 1583.”

L'escut "infamat" situat a la part posterior del Palau, encarat a la Torre dels Cabrera, presenta com a coronació un insòlit rat-penat, del que Carles Vivó ("Llegendes i misteris de Girona") esmenta que l'explicació històrica seria força lògica: la rata-pinyada formava part de l'escut d'un noble aragonès que es va casar amb una pubilla dels Agullana, i sembla que la resta es va repicar perquè sobresortia massa en un moment en què es va voler tapar l'escut amb una paret. Però el cas és que, ara, tan sols la rata-pinyada apareix a l'escut.

Vivó afegeix més misteri explicant que es dóna la circumstància que, en vendre els darrers Agullana l'edifici a les monges del Servei Domèstic, varen posar com a condició que no es podien traslladar els cossos que reposen a les dues sepultures familiars que hi havia en una cripta, sota la capella del palau. Encara que sense fonament lògic, amb un mínim d'imaginació, és inevitable relacionar els cadàvers que no es poden moure d'un lloc concret, amb el fet que aquest lloc és presidit per una rata-pinyada sobre un escut conscienciosament esborrat. La cosa realment estranya és que encara no hi hagi a Girona alguna llegenda sobre els vampirs del palau Agullana...
Bibliografia

 • "Llegendes i misteris de Girona", Carles Vivó. Quaderns de la Revista de Girona nº 24. 1989. Diputació de Girona. ISBN 84-86377-60-9.


  Back

 • Escut infamat dels Agullana a la façana del Palau

  Escut dels Agullana a la Capella dels Sants Doctors de la Catedral de Girona. Fotografia presa per gentilesa del Capítol de la Catedral de Girona.

  Escut infamat dels Agullana, de dimensions considerables, a la façana posterior del Palau. S'hi endevinen dos lleons rampants flanquejant l'escut. Només s'ha salvat el rat-penat que corona l'escut.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés