La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'itinerari

L'objectiu d'aquest itinerari és descobrir una bona mostra del patrimoni natural, històric i etnogràfic dels voltants de Girona. Sortirem de la Torre Gironella, seguirem el camí de les Creus fins l'ermita del Calvari. En aquest punt, pujarem al Turó o Muntanya de la O, on visitarem el Fort del Calvari, indret des del que es pot gaudir d'una panoràmia de 360º sobre els voltants de Girona.

Flora i fauna de l'itinerari

(Ampliar) - Flora i fauna de l'itinerari.

Des d'aquí iniciarem la baixada en direcció a la Font d'en Fita, al camí de la Font dels Lleons. En aquest tram trobarem, abans de la Font d'en Fita, la de les Curculles i una masia abandonada, Can Xaco.
Des de la Font d'en Fita anirem cap al monestir de Sant Daniel, per pujar a la Font d'en Pericot, i el camí paral·lel al de les Creus ens tornarà al punt de partida inicial.


Girona des de la Muntanya de la O

(Ampliar) - Girona des de la Muntanya de la O.

El campanar del monestir de Sant Daniel

(Ampliar) - El campanar del monestir de Sant Daniel

Flor de magraner al camí de les Creus

(Ampliar) - Flor de magraner al camí de les Creus

Primer tram: el camí de les Creus

Aquest agradable itinerari, que parteix de la Torre Gironella i arriba fins l'ermita del Calvari, ofereix unes vistes sobre la Vall de Sant Daniel i les Gavarres, mentre avancem entre oliveres i figueres.
Sempre a la banda esquerra de la ruta, s'hi troben quinze petites capelles, tantes com estacions del Via Crucis, a l'interior de les quals, i fetes amb rajoles, s'hi presenten les imatges corresponents a cadascuna. Aquestes peces varen ser fabricades per Cerámicas Casademunt.
Sense apartar-nos del camí trobarem una antiga mina d'aigua, construïda al segle XVI, amb una galeria excavada que servia per portar l'aigua a diferents edificis emblemàtics del Barri Vell. A la dreta s'observen els respiradors de la mina que segueixen les feixes cap a la ciutat.

[+info: el camí de les Creus]


Les oliveres del camí de les Creus

(Ampliar) - Les oliveres i figueres del camí de les Creus.

La muntanya de la O i el Fort del Calvari

Es tracta d’unes ruïnes de petites dimensions amb forma d’estrella irregular. Va ser construït l’any 1675 aprofitant l’antiga capella de Nostra Senyora de la O i les dependències dels ermitans que l’habitaven, adaptant la construcció a les característiques del terreny per ser més defensable, així com també s’aprofità una pedra de grans dimensions com a torre de guaita, que dominava la Vall de Sant Daniel, el forts del Condestable, de la reina Anna i dels Caputxins. Va ser destruït per l’artilleria francesa l’any 1809.

[+info: el Fort del Calvari]

La catedral i Sant Feliu des del Fort del Calvari

(Ampliar) - La catedral i Sant Feliu des
del Fort del Calvari

El Fort del Calvari

(Ampliar) - El Fort del Calvari


Porta d'entrada al Fort del Calvari

(Ampliar) - Porta d'entrada al Fort del Calvari.

Del Fort del Calvari a la Font de les Curculles

Abandonem les ruïnes del Fort del Calvari, i baixant per un corriol amb fort pendent, arribem a la Font de les Curculles, anomenada així per la decoració de petxines que s'observa al marc de la porta d'entrada i als contraforts del sostre de l'interior.

Interior de la Font de les Curculles

(Ampliar) - Interior de la Font de les Curculles

Decoració amb petxines a la Font de les Curculles

(Ampliar) - Decoració amb petxines a la Font de les Curculles


Façana de la Font de les Curculles

(Ampliar) - Façana de la Font de les Curculles.

De la Font de les Curculles a Can Xaco

Seguint el mateix corriol en pendent, arribem a Can Xaco, un mas en ruïnes, del que es conserven les estructures principals, i alguns murs i dependències, com la cuina, la llar de foc o algunes corts.
De la presència pagesa en aquest indret en resten uns magnífics camps de blats que en època de sega ofereix totes les tonalitats del daurat, esquitxades del roig intens de les roselles.

Camps de blat a Can Xaco

(Ampliar) - Camps de blat a Can Xaco


Camps de blat a Can Xaco

(Ampliar) - Camps de blat a Can XacoLa masia de Can Xaco

(Ampliar) - La masia de Can Xaco.

La Font d'en Fita i la Font d'en Pericot

Deixem enrere Can Xaco i vorejant els camps daurats, arribem a la riera del Polvorí. Seguint el camí a l'altra banda de la riera (que arriba a la Font dels Lleons) trobem la Font d'en Fita.
Des d'aquest indret, encarem la nostra ruta cap al monestir de Sant Daniel, arribats davant el qual trobem el pont que travessa el Galligants, per portar-nos fins la Font d'en Pericot.
Seguint el corriol en direcció ascendent, prendrem el camí que, paral·lel al de les Creus, en tornarà al punt de partida, la Torre Gironella.

[+info: La llegenda de la Font d'en Pericot]

La Font d'en Fita

(Ampliar) - La Font d'en Fita

La Font d'en Pericot

(Ampliar) - La Font d'en Pericot


Flora i fauna del Galligants

(Ampliar) - Flora i fauna del Galligants sota el pont del monestir de Sant Daniel.

--------[Més imatges de l'itinerari]

Back-Index-Més imatges

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés