La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dins la 27a Setmana de la Ciència, el dissante 12 de novembre de 2022 va tenir lloc la visita guiada a la Catedral de Girona titulada "Aus centenàries", a càrrec de Sergi Garcia, de Galanthus natura, i Joan Piña, Conservador del conjunt catedralici de Girona.
Els antics bestiaris parlaven de molts animals fantàstics, també de reals, tot i que poc coneguts i amb molta fabulació al seu voltant. Amb la col·laboració de l'entitat Galanthus Natura, es va fer la visita en presència d'experts en ocells; a mesura que s'anaven descobrint aus en diverses peces del patrimoni catedralici s'anaven desgranant el que s'en deia als bestiaris medievals i el que hi ha de real en aquelles explicacions.

Altar major de la Catedral

(Ampliar) - Joan Piña a l'altar major de la Catedral.

ELS BESTIARIS. Són un tipus de llibre que recull les bèsties i monstres explicant la seva simbologia i atributs. És un gènere literari bàsicament medieval, en què es transmetia mitjançant manuscrits il·luminats amb una funció didàctica; els animals es relacionaven amb les virtuts i defectes, seguint la tradició de la faula, o bé exemplificaven les meravelles del món creat per Déu.
Els primers bestiaris provenen de les històries naturals gregues i el gènere va assolir el cim al segle XII, si bé va continuar en el Renaixement, i com a inspiració perduren en la literatura contemporània. A l'Edat Mitjana l'ús de l'al·legoria era predominant a les obres escrites i els bestiaris medievals seguien aquesta tradició. Amb la presentació d'éssers híbrids meitat humans feien preguntes sobre quina és l'essència de la humanitat, contrastant-la amb la deformitat i l'animalitat.

Capella de Tots Sants

(Ampliar) - Joan Piña a la Capella de Tots Sants.

Pelicà alimentant les seves cries

(Ampliar) - Pelicà (Pelecanus onocrotalus) alimentant les seves cries. Il·lustració de "De avibus" de Hugues de Fouilloy (Ca. 1100-1174). Viquipèdia.

Capella del Santíssim, antic dormitori de la canònica

(Ampliar) - Capella del Santíssim, antic dormitori de la canònica.


 • Inauguració de la remodelació del Museu-Tresor de la Catedral. Article i reportatge fotogràfic de la inauguració oficial el 25 de juny de 2021.

 • Dia Europeu de la Conservació i la Restauració 2018. Article i reportatge fotogràfic de la visita guiada a les peces intervingudes els darrers anys.

 • Pelicà alimentant les seves cries

  (Ampliar) - Pelicà (Pelecanus onocrotalus) alimentant les seves cries. Il·lustració de "De avibus" de Hugues de Fouilloy (Ca. 1100-1174). Viquipèdia

  Paó (Pavo cristatus) a l'escut del bisbe de Girona Bernat de Pau (1394-1457)

  (Ampliar) - Paó (Pavo cristatus) a l'escut del bisbe de Girona Bernat de Pau (1394-1457).

  Àliga

  (Ampliar) - Àliga. Il·lustració de "De avibus" de Hugues de Fouilloy (Ca. 1100-1174). Viquipèdia.

  A la part inferior, representació d'un parell d'estruços

  (Ampliar) - Altar major. A la part inferior, representació d'un parell d'estruços (Struthio camelus).


  [Més imatges]-------------Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © FèlX Xunclà/Assumpció Parés